WPOkuluSEOWordPress Site Hızlandır

WordPress Site Hızlandırma – 8 Adımda Kod Bilmeden Siteni Hızlandır

WordPress site hızlandırma

WordPress site hızlandırma çalışmaları, 2000’den 2016’ya kadar ortalama insan dikkatinin 12 saniyeden 7 saniyeye düştüğünü göstermektedir. Bu, bir internet sitesi sahibi olarak sizin için şu anlama geliyor: Kullanıcılara içeriğinizi göstermek ve onları sitenizde kalmaya ikna etmek için çok az zamanınız var. İşte bu yüzden WordPress site hızlandırma her zamankinden daha önemli hale geldi. WP Rocket WordPress sitenizi hızlandırmak için en popüler WordPress eklentilerinden birisidir. WP Rocket ayarları kolaydır ve bir şeyleri değiştirmek isterseniz bunları istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.

Yavaş bir web sitesi, kullanıcıların sitenizi daha açmadan potansiyel olarak sitenizden ayrılacağı anlamına gelir. Amazon, Google ve diğer büyük siteleri içeren StrangeLoop vaka çalışmasına göre, sayfa yükleme süresinde 1 saniyelik bir gecikme, dönüşümlerde %7, %11 daha az sayfa görüntüleme ve %16 oranında müşteri memnuniyeti kaybına neden olabilir. Bunun yanı sıra, Google ve diğer arama motorları, yavaş internet sitelerini cezalandırmaya başladı. Her şeyi özetlemek gerekirse, web sitenizden daha fazla trafik, abone ve gelir istiyorsanız, WordPress sitenizi HIZLANDIRIN!

10 Dakika’da WordPress Siteni Hızlandır

WP Rocket Eklentisi İle Siteni Hızlandır!

WP Rocket, WordPress sitenizi hızlandıran birinci sınıf bir önbellek eklentisidir. WP Rocket Sitenizi hızlandırmak için en popüler WordPress eklentilerinden biridir.

WP Rocket İndir

WP Rocket, piyasadaki en popüler WordPress önbellek eklentilerinden biridir ve WP Rocket birçok özelliğe sahiptir. Tüm sayfaları önbelleğe almak, veritabanı sorgularını önbelleğe almak, gönderi verilerini önbelleğe almak ve daha fazlasını yapmak için kullanabilirsiniz. WP Rocket ayarlarının kurulumu kolaydır ve bir şeyleri değiştirmek isterseniz bunları istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.

WP Rocket Genel Ayarlar bölümü dört sekme içerir: Temel, Önbellek, Veritabanı ve Güvenlik. Temel sekmesi, sitenizin içeriği sona ermeden önce ne kadar süreyle önbelleğe alacağını belirlemenize olanak tanır. Ayrıca wp rocket, sitenizde yeni gönderiler veya sayfalar yayınladığınızda önbelleği otomatik olarak temizlemek için WP Rocket’i yapılandırabilirsiniz.

sitenizdeki tüm resimleri önbelleğe alınmadan önce WP Rocket otomatik olarak sıkıştırma ve optimize etme seçeneğine de sahiptir. Bu, sitenize bir resim yüklerseniz, sunucuya kaydedilmeden önce otomatik olarak sıkıştırılacağı anlamına gelir.

wp rocket

İdeal Sayfa Yüklenme Süresi Nedir?

Google’a göre ideal sayfa yüklenme süresi 0-4 saniye arasında olmalı. İşte resmi Google Analytics hesabından atılan bu konu ile ilgili tweet.

SEO Eğitimimizde sitenizi nasıl hızlandırabileceğinizden bahsettik. Eğitiminde önce yazımıza görüntüleyebilirsiniz. Yazıyı gitmek için tıklayınız.

WordPress site Hızlandırma Örneklere başlayalım!

Öncelikle Google, Pingdom, Amazon, Yahoo ve Doubleclick Verilerine Bakalım:

  • Amazon, her 100 milisaniyede bir iyileştirme için geliri %1 artırıyor.
  • Mozilla, açılış sayfalarını 2.2 saniye hızlandırdı ve indirilme sayısını %15.4 oranında artırdı. (Yılda 60 milyon Firefox indirmesi.)
  • Shopzilla, açılış sayfası yükleme süresini 6 saniyeden 1,2 saniyeye düşürdü ve gelirlerde %12 artış ve sayfa görüntülemelerinde %25 artış yaşadı.
  • 2016 yılında, AliExpress tarafından yapılan bir sunumda, sayfa yüklenme sürelerini %36 hızlandırdıkları ve yeni müşteriler için sipariş oranlarında %27 artış sağladıkları iddia edildi.
  • 2016 yılında Telegraph gazetesine eklenen yapay gecikme, sayfa görünümlerinin 4 saniye gecikme için %11, 20 saniye gecikme için %44 oranında düşmesiyle sonuçlandı.
  • 2016’da Instagram, yalnızca sitelerini hızlandırarak gösterimleri ve kullanıcı profili kaydırma etkileşimlerini artırdı.
  • 2017 yılında, Pinterest, performans optimizasyonu, bekleme süresi içinde bir %40 azalma organik trafik %15 artış ve kayıt dönüşüm oranı %15 artış ile sonuçlanmıştır.
  • 2017 yılında BBC, sitelerinin yüklenmesi için her ek saniyede %10 daha fazla kullanıcı kaybettiğini açıkladı.

SEO Kategorisi

Site Hızının SEO Üzerine Etkisi

Kissmetrics ve Gomez.com tarafından yapılan bir araştırma, ortalama bir web sitesinin ABD’deki kullanıcılar için yüklenmesi yaklaşık 8,2 saniye sürüyor ve bu büyük bir sorun. Aslında Google, bir süredir yavaş yüklenen siteleri cezalandırıyor ve hatta üzerlerinde aşırı reklam bulunan siteleri cezalandırmaya bile başladı.

Site hızının SEO etkisi birçok farklı şekilde görülebilir:

1) Sonuçta daha fazla dönüşüme veya web sitesi trafiğine yol açacak daha iyi bir kullanıcı deneyimine yol açar,

2) Yükleme süreleri Google’ın sayfaları sıralarken kullandığı bir faktör olduğu için sitenizin SERP’lerde daha iyi sıralanmasına yardımcı olur,

3) Yükleme süreleri yalnızca ziyaretçilerinizi etkilemekle kalmaz, aynı zamanda birçok analitik platformunun etkinliğini ölçmek için kullandığı bir faktör olan hemen çıkma oranınızı da etkiler.

WordPress Site Hızlandırma Neden Önemli?

Aberdeen Group, web sitesi yükleme zamanları ve katılımı hakkında kapsamlı bir çalışma yaptı ve şunları buldu:

  • Sitenize gelen ziyaretçilerin %57’si, bir sayfanın yüklenmesi için 3 saniye bekledikten sonra sitenizi terk eder.
  • Siteye gelen ziyaretçilerin %32’si, 1 ile 5 saniye arasında bir sürede siteden çıkıyor.
  • 3 saniyede yüklenen bir site, 1 saniyede yüklenen bir siteden %22 daha az sayfa görüntüleme ve %50 daha yüksek hemen çıkma oranı görür.
  • 5 saniyede yüklenen bir site %35 daha az sayfa görüntüleme ve %105 daha fazla hemen çıkma oranı görür.
  • 10 saniyede yüklenen bir site, %46 daha az sayfa görüntüleme ve %135 daha yüksek hemen çıkma oranıyla karşılaşır.
Site Hızının SEO etkisi kritik bir faktördür

Yukarıdakiler yeterince kötü değilse, Microsoft ve Google aşağıdaki istatistikleri bildirdi. Belki aşağıdakiler dikkatinizi çeker.

  • 10 kişinin 8’i “yavaş” siteye geri dönmeyecek.
  • Bu 8 kişiden 3’ü başkalarına bu kötü deneyimlerini anlatacak.
  • 1 saniyelik gecikme, %11 daha az sayfa görüntüleme, %16 oranında müşteri memnuniyeti kaybı ve %7 oranında dönüşüm kaybına eşittir.
  • Performans sorunları yaşayan site ziyaretçilerinin %37-49’ı (neredeyse yarısı) bir işlemi iptal edecek ve bir rakip siteye geçecektir.
  • Site performansıyla ilgili sorunlar, geliri %9’a kadar etkiler.

WordPress Web Sitesi Hızınızı Nasıl Kontrol Edersiniz?

Çoğu zaman yeni başlayanlar, web sitelerinin bilgisayarlarında yavaş hissetmedikleri için iyi olduğunu düşünürler. Bu büyük bir hatadır!

internet sitesi hız testi

Kendi web sitenizi sık sık ziyaret ettiğinizden, Chrome gibi tarayıcılar internet sitenizi önbellekte saklar ve siz bir adres yazmaya başladığınız anda otomatik olarak ön yüklemeye başlar. Bu, sitenizin neredeyse anında yüklenmesini sağlar. Ancak, sitenizi ilk kez ziyaret eden normal bir kullanıcı sayfanızı aynı hızda açamaz.

Aslında, farklı coğrafi konumlardaki kullanıcılar tamamen farklı sayfa yüklenme hızlarıyla karşılaşırlar. Bu yüzden, web sitenizin hızını Pingdom, Google Page Speed, GTMetrix gibi araçlarla test etmenizi öneririz.

Rank Math, Yoast SEO, Google Analytics gibi SEO uygulamaları sitenizin hızının artmasını sağlar.

Ücretsiz Olarak Site Hız Testi Yapabileceğiniz Adresler

WordPress site hızlandırma tekniklerine geçmeden önce sitenizin hızı hakkında bir durum tespiti yapmanız gerekir. İnternet sitenizin hızını ölçmek için kullanabileceğiniz pek çok ücretli ya da ücretsiz araç bulunur. Aşağıda bu araçlardan en beğendiklerimize yer verdik. Google Page Speed, GTMetrix ve Pingdom site hızı ölçümlemesinde ve iyileştirmelerinde size yardımcı olacaktır. Şimdi sırasıyla bunların özellikleri ve nasıl kullanıldıklarına bakalım.

1- GOOGLE SPEED – https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Google Page Speed WordPress Site Hızlandırma Analizi

Google Page Speed aracı sitenizin hızını ölçerek hem mobil cihazlarda hem de masaüstü bilgisayarlarda ne kadar hızlı açıldığı ile ilgili bir hız puanı sunmaktadır. Hız puanını sunması yanında bu hız problemlerini nasıl gidereceğiniz hakkında da bilgiler verir. Özellikle javascript dosyalarının azalması ve sitelerin içerisinde CSS Sprite mantığını kullanmayı çok fazla önemseyen bir hız analiz sistemi olarak dikkatleri çekiyor. Google Page speed’in tespit ettiği en sık karşılaşılan yavaşlama problemlerinin başında resimlerin optimize edin uyarısı ve kalitesiz sunuculardan kaynaklı Sunucu Yanıt süresini kısaltın uyarılarıdır. Resimleri bilgisayarınızda optimize edip yükleyebilir ve bu sorunu çözebilirsiniz. Ancak Sunucu yanıt süresini düşürmek genellikle sizin elinizde değildir. Bunun için sunucu tarafında bazı teknik konfigürasyonlar yapılmalı bu da yetersizse yada mümkün değilse daha iyi bir sunucuyageçilmelidir. WordPress site hızlandırma için en önemli unsur iyi bir sunucudur.

Google Page Speed Insight FCP Nedir? DCL Nedir?

Sayfalarınız kullanıcılar tarafından görüntülenirken sayfa yüklemesi sırasında ilk kez içeriklerin görüntülendiği âna First Contentful Paint yani FCP denir. FCP ânında henüz tüm içerikler yüklenmemiştir sayfanın sadece bir kısmı gelmiştir. Sayfadaki tüm HTML içeriklerin yüklenip görüntülenmesi ise DOM Content Loaded yani DCL olarak adlandırılır.

2. GTMETRIX – https://gtmetrix.com/

GTMetrix WordPress site hızlandırma site analizi

GTMetrix internet sitenizin özelliklerini analiz etmenizi ve hatalarınızı düzeltmeniz için sizlere önerilerde bulunan bir webmaster aracıdır. GTmetrix aracı ile internet sitenizin hızını düşüren sebepleri görebilir. Uyarıları okuyarak çözümler üretebilirsiniz. İnternet sitenizi GTmetrix ile analiz yaptıktan sonra sitenize A’dan F’ye kadar bir puan verir ve Başarılı olanlar, hatalı olanlar şeklinde listeleme yaparak sizi bilgilendirir.  YSlow score wordpress mobil hızlandırma için aldığınız puandır. GTMetrix, 7 farklı bölgeden herhangi bir web sitesinin hızını test etmenizi sağlamaktadır.
Seçeceğiniz fiziksel konum aslında web sitenizin nerede barındırıldığına ilişkin olduğundan çok önemlidir. Bunlar;

  • Vancouver, CANADA
  • Dallas, USA
  • Hong Kong, CHINA
  • London, UK
  • Mumbai, INDIA
  • Sydney, AUSTRALIA
  • Sao Paulo, BRAZIL

GTMetrix’e ücretsiz üye olduğunuzda;
7 farklı lokasyonu kullanabilir,
Eski tarama sonuçlarını görüntüleyip karşılaştırma yapabilir,
Müşterilerin bağlantı hızını(Ör:LTE, seçerek testler gerçekleştirebilir,
Başka sayfalarla web sayfanızı karşılaştırabilirsiniz. WordPress site hızlandırma konusunda pek çok detaylı teknik bilgiye bu analiz sayesinde ulaşabilirsiniz. Google Page Speed sonuçlarınız iyi olsa bile GTMetrix size daha düşük sonuçlar verebilir bunun nedeni iki testin farklı değerleri ölçmesinden kaynaklanıyor. İyi bir WordPress site hızlandırma sonrasında genellikle tüm test araçlarından iyi sonuçlar elde edersiniz.

3. PINGDOM – https://tools.pingdom.com/

Pingdom wordpress site hız test aracı

Pingdom, uptime izleme ve web performans hizmetleri sunmaktadır. Pingdom, 5 farklı bölgeden herhangi bir web sitesinin hızını test etmenizi sağlamaktadır. Site hızınızın diğer sitelerin ne kadarının önünde olduğunu da yine bu analizde görebilirsiniz. WordPress hız optimizasyonu öncesi siteniz ile ilgili tüm değerleri görmeniz hızlandırma için doğru adımlar atmanızı sağlar.
Seçeceğiniz fiziksel konum aslında web sitenizin nerede barındırıldığına ilişkin olduğundan çok önemlidir. Bunlar;

  • Dallas, Teksas, ABD
  • Melbourne, Avustralya
  • New York, New York, ABD
  • San Jose, Kaliforniya, ABD
  • Stockholm, İsveç

WordPress Sitenizi Neler Yavaşlatır?

Hız testi raporunuz muhtemelen iyileştirme için birden çok öneriye sahip olacaktır. Ancak yeni başlayanların bunları anlayıp uygun çözümleri uygulaması zordur.

Ancak, internet sitenizi yavaşlatan unsurların anlaşılması, performansı artırmak ve daha uzun vadeli kararlar almak için çok önemlidir. WordPress Hız Optimizasyonu Yapmadan Bilinmesi Gerekenler

Yavaş bir WordPress web sitesinin birincil nedenleri şunlardır:

  • Web Hosting – Bir arabanın motoru neyse sitenizin de motoru sunucunuzdur. Yukarıdaki testleri yapıp tüm önerileri uygulasanız bile sunucunuz yetersizse site hızınız istediğiniz gibi artmayacaktır. Kaliteli bir WordPress Hosting seçimi pek çok hız sorununu baştan önleyecektir. Eğer sitenizin hostinginin hız testlerinde başarısız olduğunu görüyorsanız yeni bir hostinge geçmenin vakti gelmiş demektir. Doğru bir şekilde daha hızlı sunucuya taşınmak SEO anlamında sizi yukarılara taşıyacaktır. Godaddy WordPress hostingler hem sunucu performansı hem de doğru WordPress yapılandırmaları ile hız konusunda sorun yaşayan site sahipleri için uygun çözümler sunuyor. WordPress Eğitimlerim sırasında yaşadığımız sorunların %80’i sunucu kaynaklı oluyor maalesef bunun için sunucu konusunda çok dikkatli davranmak gerekli.
  • WordPress Yapılandırması – WordPress siteniz önbelleğe alınmış sayfalar sunmuyorsa, sunucunuz aşırı yüklenir ve web sitenizin yavaşlamasına veya tamamen çökmesine neden olur. Çeşitli Cache eklentileri yardımıyla bu yüklenmeyi azaltabilirsiniz.
  • Sayfa Boyutu – Web için optimize edilmeyen başlıca resimler, html, css ve js kaynakları sayfaların daha geç yüklenmesine neden olur.
  • Kötü Eklentiler – Kötü kodlanmış bir eklenti kullanıyorsanız, web sitenizi önemli ölçüde yavaşlatabilir. Gereksiz eklentileri mutlaka silin.
  • Harici yüklenen dosyalar – Reklamlar, yazı tipi yükleyiciler vb. harici komut dosyaları da web sitenizin performansı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.

Artık WordPress web sitenizi yavaşlatan şeyin ne olduğunu bildiğinize göre, WordPress site hızlandırma kısmına geçebiliriz.

Hemen WordPress Site Hızlandırma (Kodlama Yok)

Web sitenizin konfigürasyonunuzda değişiklikler yapmanın, özellikle bir teknoloji uzmanı değilseniz, yeni başlayanlar için dehşet verici bir düşünce olabileceğini biliyoruz.

Ama endişelenmeyin, yalnız değilsiniz. Yüzlerce WordPress kullanıcısının WordPress hız optimizasyonu yapmasına yardımcı olduk.

Sadece birkaç tıklamayla WordPress sitenizi nasıl hızlandıracağınızı göstereceğiz (kodlama gerektirmez).

Eğer, işaretleme yapıp seçenekleri tıklatabilirseniz, bunu da yapabilirsiniz! Öyleyse WordPress Site Hızlandırma Tekniklerine geçebiliriz.

WordPress Site Hızlandırma Öncesi Yedek Almak

1. All in One Migration Eklentisini Kurun ve Sitenizi Yedekleyin

WordPress site hızlandırmadan önce (ve düzenli olarak!) yedeklemeniz çok önemlidir. All in One Migration, veritabanı, eklentiler, temalar, yüklemeler ve daha fazlası dahil olmak üzere tüm WordPress yüklemenizi yedeklemek için basit ve etkili bir yol sağlar. Amatör olarak ya da profesyonel olarak bile bu işe başlayacaksanız yedekleme mutlaka almalısınız!

Eklentiyi kurduktan sonra Yönetim panelinden All in One WP Migration -> Export seçeneği Export to File seçeneğini seçip tüm yedekleri bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bu eklentinin kullanımını Udemy’de yayınladığım WordPress Kursu‘nda bulabilirsiniz.

2. Bir WordPress Önbellek Eklentisi Yükleme

WordPress sayfaları “dinamiktir.” Bu, bir kullanıcının web sitenizdeki bir gönderiyi veya sayfayı her ziyaret ettiğinde o anda yeniden oluşturulduğu anlamına gelir. Sayfalarınızı oluşturmak için, WordPress gerekli bilgileri bulmak, hepsini bir araya getirmek ve daha sonra kullanıcılarınıza göstermek için birçok işlem yürütmek zorundadır. Bu işlem çok sayıda adım içeriyor ve sitenizi birden çok kullanıcının aynı anda ziyaret etmesi durumunda web sitenizi gerçekten yavaşlatabilir.

Bu yüzden her WordPress sitesinin bir önbellek eklentisi kullanmasını öneriyoruz. Önbellekleme, WordPress sayfalarınızın 2 ila 5 kat daha hızlı bir şekilde oluşturulmasını sağlar.

Nasıl çalışır: Tüm sayfa oluşturma sürecini her seferinde geçirmeniz yerine, önbellekleme eklentiniz sayfanın bir kopyasını ilk yüklemeden sonra yapar ve sonra önbelleğe alınmış sürümü her sonraki kullanıcıya sunar.

wordpress sayfa oluşturma süreci

Yukarıdaki grafiklerde gördüğünüz gibi, bir kullanıcı PHP kullanarak oluşturulan WordPress sitenizi ziyaret ettiğinde, sunucunuz MySQL veritabanından ve PHP dosyalarınızdan bilgi alır ve daha sonra sunulan her bir HTML içeriğin, her defasında yeniden hazırlar. Kullanıcı için bu uzun bir süreçtir, ancak bunun yerine önbelleğe almayı kullandığınızda çok fazla adımı atlayabilirsiniz.

W3 Total Cache, WP Fastest Cache, LiteSpeed Cache, Cache Enabler, WP Super Cache gibi popüler cache eklentileri kullanabilirsiniz. En kolayı ve tavsiye ettiğimiz Cache eklentisi WP Fastest CacheEğer Godaddy WordPress hosting kullanıyorsanız ayrıca bir cache eklentisine ihtiyacınız yok. Sunucu bunu otomatik olarak yapıyor.

Dürüst olmak gerekirse ortalama bir WordPress siteniz için tek ihtiyacınız hızlı bir cache eklentisidir.

Uyarı: HTML / CSS / JavaScript’i küçültmek ve birleştirmek web sitenizdeki işlevselliği bozabilir. Bu işlemi dikkatli yapmalısınız.

Uyarı 2: Siteniz bir e-ticaret sitesiyse ve Woocommerce hızlandırma yapmak istiyorsanız sepet, ödeme ve hesabım sayfalarını önbellekleme dışında tutmanız gerektiğini unutmayın.

Fakat ileri düzey bir siteniz var ise sadece sayfa önbellekleme size yetersiz gelebilir. Bu durumlarda daha ileri düzey cache türlerine ihtiyacınızı olacaktır. Kafanızı bulandıracak veritabanı önbelleğe alma, nesne önbelleğe alma ve memcached gibi ince ayarlar eğer teknik biri değilseniz büyük bir sorun olarak sizleri beklemektedir.

3. Hız için Resimleri Optimize Edin

Görüntüler içeriğinizi zenginleştirir ve sayfada geçirilen süreyi artırmaya yardımcı olur. Araştırmacılar, renkli görseller kullanmanın, kullanıcıların içeriğinizi okuma olasılıklarının %80 daha fazla olduğunu bulmuştur. Ancak görüntüleriniz optimize edilmediyse, yardım etmekten daha fazla zarar verebilirler. Aslında, optimize edilmemiş görseller, yeni başlayan web sitelerinde gördüğümüz en yaygın hız sorunlarından biridir. Woocommerce hızlandırma için de e-ticaret sitelerinde ürün görsellerinin optimize edilmesi çok önemlidir.

Google artık webp formatında görselleri önermekte. Bu görseller çok daha küçük boyutta yüksek kaliteli görüntü veriyor. WordPress sitenize webp formatında görseller yüklemek için WordPress webp yazımıza bakabilirsiniz.

wordpress site hızlandırma resim sıkıştırma
Kaynak: Google Site Performansı Yazısı

Öncelikle resimleriniz için yapmanız gerekenler, sayfanıza yüklemeden önce boyutlarını küçültmek olmalıdır. Bu işlem için bilgisayarınıza ücretsiz olarak indirip kurabileceğiniz İrfan View programını kullanarak kendiniz de küçültme işlemi yapabilirsiniz. MAC kullanıcıları da görselleri küçültmek için Gimp gibi programları ücretisiz olarak indirip kurabilirler.

Peki hali hazırda sitenize yüklü ve sıkıştırılmamış resimler var ise? O zaman güzel bir wordpress resim optimizasyon eklentisi kullanmanız gerekecektir. Shortpixel Imagify, Wp Smush, EWWW Image OptimizerCW Image OptimizerKraken ve Imsanity eklentilerini ihtiyacınıza göre ücretli ya da ücretsiz versiyonlarını seçebilirsiniz.

Tüm resimlerinizi yüklemeden önce sıkıştırma işlemini yapmış olsanız bile yine de wordpress resim optimizasyon eklentileri kullanarak, resim optimizasyon işlemini biraz daha iyi noktalara getirebilirsiniz. Bu konuda tavsiyem Shortpixel.

Fakat uyarmakta fayda var, bu eklentiler tam bir CPU canavarıdır. Tavsiyem resim optimize işlemini trafiğiniz en az olduğu veya paylaşımlı hosting serverınızın CPU kullanımın en az olduğunu düşündüğünüz saatlerde (sabah 3-5 arası) yapın.

Görselleri optimize etmek konusunda daha detaylı bilgi için Google’ın Resim optimizasyonu yazısına bakabilirsiniz.

Size yeni keşfettiğim bir resim küçültme sitesinden de bahsetmek istiyorum. Tüm bu eklentiler ve programlar yüklenip kullanılırken https://squoosh.app/ adındaki bu site görsellerinizi online olarak küçültüp indirmenizi sağlıyor. Resimleri hiç bu kadar iyi küçülten bir siteye rastmamıştım. Mutlaka deneyin.

4. WordPress Hız Optimizasyonu Eklentileri

WordPress hız optimizasyon için önemli için önemli bir adım da veritabanı optimizasyonudur. Veritabanının gereksiz yere şişmesini sağlayan pek çok gereksiz veri vardır. Bu veriler arttıkça veritabanınız şişecek ve sayfa hızınız düşecektir. Wp-Optimize, veritabanınızı temizleyerek hızlandırma sağlamaktadır. Yazılarınızın eski sürümleri, onaysız yorumlar, spam yorumların silinmesini gibi işlemler yaparak veritabanı tablolarının da optimize edilmesini sağlar.

Oluşturmayı engelleyen kaynakları ortadan kaldırın

Bu hatanın canınızı ne kadar çok sıktığını iyi biliyorum. Bunu sıfırlamak oldukça güç ancak bu sorundan kaynaklı gecikmeleri en aza indirebilirsiniz. Asset CleanUp: Page Speed Booster eklentisini kurup CSS & JS Load Manager menüsünden istediğiniz sayfalarda kullanılmayan CS ve JS dosyalarının yüklenmesini iptal edebilirsiniz. Örneğin Contact Form 7 kullanıyorsunuz ve sadece iletişim sayfasında form bulunuyor o zaman diğer sayfalarda bu eklentinin css ve js dosyasının yüklenmesine gerek yoktur. Bunların boşa yüklenememesi için bu eklentiyi kullanıyorum. Ayrıca Combine CSS & JS Files menüsünden de istediğiniz dosyaları birleştirebilirsiniz.

5. WordPress Sitenizi Güncel Tutun

İyi hazırlanmış bir açık kaynak projesi olarak, WordPress sıklıkla güncellenir. Her güncelleme sadece yeni özellikler sunmaz, aynı zamanda güvenlik sorunlarını ve hataları da düzeltecektir. WordPress temanız ve eklentilerinizde düzenli güncellemeler olabilir. Tema güncellemeleri de wordpress mobil hızlandırma konusunda size yardımcı olabilir.

6. Videolarınızı Doğrudan Sitenize Yüklemeyin

Umarız, WordPress sitenize videolar yükleyip ziyaretçilerinizin onları siteniz üzerinden izlemesi için uğraşmıyorsunuz.

Bunu ASLA yapmamalısınız!

Hostinginize yüklediğiniz bu videolar bant genişliğine mal olacaktır. Bundan dolayı barındırma şirketiniz tarafından fazla ücret alınabilir veya planınız “sınırsız” bant genişliği olsa bile sitenizi tamamen kapatabilirler.

Ayrıca hostinge yüklediğiniz videolar da yedekleme boyutlarınızı muazzam ölçüde artırır ve WordPress’i yedeklemenizi ve geri yüklemenizi zorlaştırır .

Bunun yerine, YouTube, Vimeo , DailyMotion, vb. video barındırma hizmetini kullanmalı ve bu mecralardan da ziyaretçilerin sitenize gelmesine olanak sağlamalısınız. Youtube gibi ortamlara yüklediğiniz videolar altına sitenizin adresini yazarak ziyaretçi trafiğinizi çeşitlendirebilirsiniz. Bu da SEO için çok önemli bir faktördür.

WordPress’in yerleşik bir video gömme özelliği vardır. Böylece, videonuzun youtube adresini doğrudan yazınıza kopyalayıp yapıştırabilir ve otomatik olarak videoyu yerleştirebilirsiniz.

7. Daha Hızlı Slider Eklentileri Kullanın

Sliderlar, internet sitenizi yavaşlatabilecek bir başka yaygın web tasarım öğesidir.

Resimleriniz yukarıda açıklandığı gibi optimize edilmiş olsa bile, kötü kodlanmış bir slider eklentisi, tüm işinizin boşa harcanması anlamına gelir. WordPress mobil hızlandırma yapmak istiyorsanız sliderları  mobilde görünmeyecek şekilde ayarlayın. Pek çok küçük ekranda sliderlar olması gerektiği gibi görünmüyorlar zaten.

Performans ve özellikler için en iyi WordPress slider eklentilerini karşılaştırdık. İşte popüler slider eklentilerinin karşılaştırma sonuçları:

Slider Eklentisi Sayfa Yükleme süresi İstekler Sayfa boyutu
Monolog 1.34 saniye 26 945 KB
Nivo Slider 2.12 sn29 1 MB
Meteor 2.32 sn27 1,2 MB
Revolution Slider 2.25 sn29 1 MB
LayerSlider 2.12 sn30 975 KB

8. HTML, CSS VE JS Kodları Küçültün

Kod küçültme (minification), dosya boyutunu azaltmak için boşluk ve satır sonlarını kaldırmak ve gereksiz yorum satırlarını silmek gibi işlemleri kapsar. Bu da o dosyaların yüklenmesini daha da hızlandırır. HTML, jS ve CSS dosyalarımızı küçültmek için çeşitli programları kullanabiliriz. Bizim tercihimiz Autooptimize eklentisi yada WP Fastest Cache içinde bu ayarları otomatik olarak da yapabilirsiniz.

Bu işlemlerden sonra şöyle bir sonuçla karşılaşırsanız kendinizi tebrik edin 🙂

9. WordPress Mobil Hızlandırma

Sitenizin masaüstü hız değerleri yüksek ancak mobil hız değerleri düşük mü? Bunun en büyük sebebi kullanılmayan Javascript dosyalarıdır. Lütfen kullanmadığınız eklentileri kaldırın. Daha sonra Lazy load eklentileri ile görsellerin yüklenmesini erteleyin. Bu teknik ile görseller sayfa aşağı kaydırıldığında yavaş yavaş yüklenirler. Elbette WordPress mobil hızlandırma kolay değil. Google sürekli güncellemeler yaparak daha hızlı yükleme süreleri istemekte. Bu nedenle kullanılan eklentiler azaltılmalı ve SEO uyumlu hızlı WordPress temaları seçilmelidir.

WordPress Site hızlandırma destek

WordPress Site Hızlandırma Konusunda Profesyonel Destek

Yukarıdaki işlemleri yapmak WordPress sitenizin kesinlikle mevcut durumundan daha hızlı açılmasını sağlayacaktır. Ancak rakiplerinizden daha önde olmak, arama sonuçlarında daha üst sıralarda olmak ve ziyaretçi deneyimini iyileştirmek için daha hızlı açılan sayfalara ihtiyacınız olabilir. Ayrıca bu teknik işlemleri yaparken bazı temalar ve eklentilerle başınız ağrıyabilir ve bu tür bir durumu yaşamamak için WordPress site hızlandırma konusunda bizim desteğimizi alabilirsiniz. İleri seviye WordPress hız optimizasyonu teknikleriyle sitenizin çok daha hızlı açılmasını sağlayabiliriz.

WordPress Site Hızlandırma Hizmetlerimiz

  • Hızlandırma işlemi öncesi sitenin tam yedeğinin alınması
  • İleri seviye önbellekleme (cache) konfigürasyonu
  • CDN kullanarak siteye yapılan atakların önlenmesi ve dosya yükleme sürelerinin hızlandırılması
  • Sunucu tarafında yapılacak konfigürasyonlar (Apache ve Nginx)
  • Anlık ziyaretçi sayısı yüksek olan sitelerde gerekliyse daha iyi bir sunucuya taşınma
  • Redis ve Memcache araçlarının kullanımı
  • Tarayıcı önbellekleme
  • WordPress Eklentilerinin hız konusunda test edilmesi ve gerekliyse alternatifler bulunması
  • Kullanılan tema ya da eklentilerde yavaşlamaya sebep olan kodların bulunup mümkünse düzeltilmesi
  • Hatasız HTML, JS ve CSS kod küçültme
  • Woocommerce hızlandırma
  • WordPress mobil hızlandırma

WordPress Site Hızlandırma Talep Formu

12 Yorumlar

  • değişik yemek tarifleri Posted 16 Aralık 2018 21:30

    hocam eline sağlık ben hiç bişey bilmiyomuşum bunu anladım valla

  • tıkanıklık açma Posted 7 Mart 2019 11:02

    teşekkürler pek yararlı bilgiler. kesinlikle deneyeceğim hocam.

  • Mehmet BURAK Posted 23 Mart 2019 16:07

    “Uyarı 2: Siteniz bir e-ticaret sitesiyse ve Woocommerce hızlandırma yapmak istiyorsanız sepet, ödeme ve hesabım sayfalarını önbellekleme dışında tutmanız gerektiğini unutmayın.”

    interneti taradım ettim nasıl olduğunu bulamadım yardımcı olabilirmisin?

  • halil Posted 27 Nisan 2019 13:04

    hangi cache eklentisi kulalniyrsn

    • Wordpress Okulu Posted 27 Nisan 2019 13:28

      Wp Super Cache tavsiye ederim. En kolayı bu ancak daha detaylı ayar yapmak isterseniz W3TC

  • Seokaos Melih Posted 8 Haziran 2019 05:14

    WordPress site hızlandırma işleminin ücreti nedir, mail adresime dönüş yapabilir misiniz?

  • Mehmet Aslan Posted 11 Haziran 2019 01:14

    Tesekkurler gordugum en kapsamlı site hızlandırma rehberi olmus! fFiyat bilgisi alabilir miyim, pagespeed skoru garantisi veriyor musunuz?

  • Seyfi Posted 1 Şubat 2020 22:14

    Asset CleanUp: Page Speed Booster keşke bunun nasıl kullanılacağını anlatsaydınız hocam. Çok karışık

    • Fikret TOZAK Posted 3 Şubat 2020 15:34

      Seyfi merhaba, evet teknik bilgi gerektiriyor. Çok kapsamlı bir eklenti.

      • Semih Posted 26 Şubat 2021 15:54

        Hocam yurt dışında birisi anlatmış. (https://www.youtube.com/watch?v=JVopeMd1Lnk&ab_channel=DavidCuesta )Tr altyazı ile elimden geldiğince yaptım ama Asset CleanUp pro konusunda kapsamlı ve detaylı bir çalışma mümkün olursa sanıyorum tek olursunuz. Çünkü Türkçe kaynak yok gibi. Var olanlar da kabaca anlatmış.

      • Fikret TOZAK Posted 3 Mart 2021 11:13

        Çok teşekkür ederim TR altyazısını göremedim ama haklısın bu konuda TR kaynak yok gibi.

Yorum Ekle

Your email address will not be published. Required fields are marked *